דצמבר 29, 2019 Food Games

החורף הגיע בהדרו ואיתו גם שפע של צמחים , עשבים וכמובן פטריות שמוכנות להילקט אם תיהיו מספיק זריזים חדי עין ומשכימי קום.

ועל כן הנה לכם פוסט על אוצרות היער ובסופו מתכון קלאסי לריזוטו גריסי פנינה עם פטריות יער – כמובן שאם אין לכם פטריות יער אפשר להחליף בפטריות טריות וקנויות.

*כל מה שנכתב בפוסט זה מתבסס על ידע אישי ו לאנשים עם הרבה יותר ניסיון בליקוט והיכרות עם כל מין וצומח של היער הישראלי .

ועל כן מומלץ לקחת מהפוסט את המלצות המתכונים או לבוא לפוד גיימס ולהנות משלל הליקוט.

לגבי ליקוט עצמאי – מומלץ הצטרף לסיורי ליקוט מודרכים כדי להימנע מטעויות מסכנות חיים שלכם ושל אוכלוסיית היער.

אז מה אפשר למצוא ביער בחודשי החורף ( דצמבר – פברואר ) ?

התמונות והמציאות בפוסט צולמו בסביבת הרי ירושלים ואזור השפלה

פטריות כמובן :

"אורניות " – אומרים שהיא הנפוצה ביותר ביערות ישראל , אבל תכלס זה עניין של מזל , או יותר נכון , כמה קטפו אותה בעונה הקודמת באזור גידול מסוים . היא גדלה לה בשקט בסמיכות לעצי אורנים , מה שנקרא סימביוזה עם שורשי העץ , הכובע שלה חום ודביק מבפנים צהבהב שקשה לפספס

נרתיקניות או בשמם המלא "נרתיקנית נאה דביקה"- פטרייה שלא גדלה ביער , אלא בשדות , עמקים ולפעמים בקרי דשא , אם אתם גרים במושב ויש לכם גינה , אולי תתקלו בה , היא בעלת רגל דקיקה וכובע שנע בצבע שבין לבן לאפרפר .

"אוזנית הכלך " פטרייה ענקית במונחים של פטריות , עם כיפה אפורה ורגל צידית והטעם : טעם עשיר וחזק , ומרקם עסיסי שלא מבייש סטייק טוב

אחלמיות – פטריה סגלגלה ומרגשת עם בגודל בינוני – קטן .

ומה עוד מצאנו ?

אספרגוס בר – כן כמו האספרגוס שנמצא אצל הירקן ותמיד נורא נורא יקר , ישנו אספרגוס בר שצומח לו פרא בחורש ים תיכוני בחודשי החורף , והטעם שלו לאחר ריכוך ובישול – מעדן !

האספרגוס גדל לו בין כל הקוצים

אז מה עושים עם כל הטוב הזה?

ברור שאפשר לקחת מחבת לטגן אותם כמו שהם עם שמן זית , מלח ולאכול עם לחם טרי – זה מעדן בפני עצמו

אך מומלץ , את האורניות לקלף את החלק החום העליון ואז להשתמש , ואת הנרתיקניות , והאחלמיות , לבשל במים רותחים כחצי שעה לרוקן את המים ואז להשתמש לכל שימוש שהוא.

מנה קלאסית פשוטה וטעימה עם כל סוג של פטרייה היא כמובן ריזוטו טבעוני מגריסי פנינה!

מרכיבים: ( עבור 3-4 מנות)

סלסלת פטריות יער  

2 שיני שום גדולות כתושות

1 בצל או כרישה חתוכה לטבעות

300 גרם גריסי פנינה

2 כוסות ציר מרק ירקות ( אם אין אז מים חמים יעשו תעבודה) 

1/2 כוס יין לבן (לא חובה, אפשר במקום עוד מים) 

1/2 כוס שבבי שמרי בירה + 1 כוס מים חמים

150 גרם אגוזי מלך

שמן כמהין (אופציונאלי)

בצל ירוק חתוך

מלח פלפל שחור גרוס על פי טעם 

שלבי הכנה:

מתחילים בלטגן על מחבת בינונית את הבצל / כרישה ומוסיפים בהדרגה את הפטריות קצוצות דק , מלח ופלפל . בסיר נוסף מתחילים לבשל את גריסי הפנינה עם ציר מרק הירקות / מים רותחים , לאחר כ10 דקות של בישול מוסיפים את נוזלי היין ונותנים לגריסים להתבשל ולנוזלים להיספג , בשלב הזה אפשר להוסיף את הבצל והפטריות אל תוך הריזוטו המתהווה , וממשיכים לבשל עוד כ30 דקות , עד שהנוזלים נעלמים כמעט לחלוטין , ב5 דקות האחרונות של הבישול מוסיפים אגוזי מלך טחונים/ שבורים דק , שמן כמהין כ1-2 כפיות , ושמרי בירה שיתנו מרקם פרמז'ני , ממשיכים לערבב ומורידים מהאש ! מגישים עם בצל ירוק חתוך מעל ואגוז מוסקט טחון ( אופציונאלי )

בתמונה השתמשתי בפטרוזיליה, בהיעדר בצל ירוק
, ,