החורף הגיע בהדרו ואיתו גם שפע של צמחים , עשבים וכמובן פטריות שמוכנות להילקט אם תיהיו מספיק זריזים חדי עין ומשכימי קום.
ועל כן הנה לכם פוסט על אוצרות היער ובסופו מתכון קלאסי לריזוטו גריסי פנינה עם פטריות יער – כמובן שאם אין לכם פטריות יער אפשר להחליף בפטריות טריות וקנויות.
*כל מה שנכתב בפוסט זה מתבסס על ידע אישי ו לאנשים עם הרבה יותר ניסיון בליקוט והיכרות עם כל מין וצומח של היער הישראלי .
ועל כן מומלץ לקחת מהפוסט את המלצות המתכונים או לבוא לפוד גיימס ולהנות משלל הליקוט.
לגבי ליקוט עצמאי – מומלץ הצטרף לסיורי ליקוט מודרכים כדי להימנע מטעויות מסכנות חיים שלכם ושל אוכלוסיית היער.
אז מה אפשר למצוא ביער בחודשי החורף ( דצמבר – פברואר ) ?
התמונות והמציאות בפוסט צולמו בסביבת הרי ירושלים ואזור השפלה
פטריות כמובן :
"אורניות " – אומרים שהיא הנפוצה ביותר ביערות ישראל , אבל תכלס זה עניין של מזל , או יותר נכון , כמה קטפו אותה בעונה הקודמת באזור גידול מסוים . היא גדלה לה בשקט בסמיכות לעצי אורנים , מה שנקרא סימביוזה עם שורשי העץ , הכובע שלה חום ודביק מבפנים צהבהב שקשה לפספס
נרתיקניות או בשמם המלא "נרתיקנית נאה דביקה"- פטרייה שלא גדלה ביער , אלא בשדות , עמקים ולפעמים בקרי דשא , אם אתם גרים במושב ויש לכם גינה , אולי תתקלו בה , היא בעלת רגל דקיקה וכובע שנע בצבע שבין לבן לאפרפר .
"אוזנית הכלך " פטרייה ענקית במונחים של פטריות , עם כיפה אפורה ורגל צידית והטעם : טעם עשיר וחזק , ומרקם עסיסי שלא מבייש סטייק טוב
אחלמיות – פטריה סגלגלה ומרגשת עם בגודל בינוני – קטן .
ומה עוד מצאנו ?
אספרגוס בר – כן כמו האספרגוס שנמצא אצל הירקן ותמיד נורא נורא יקר , ישנו אספרגוס בר שצומח לו פרא בחורש ים תיכוני בחודשי החורף , והטעם שלו לאחר ריכוך ובישול – מעדן !
אז מה עושים עם כל הטוב הזה?
ברור שאפשר לקחת מחבת לטגן אותם כמו שהם עם שמן זית , מלח ולאכול עם לחם טרי – זה מעדן בפני עצמו
אך מומלץ , את האורניות לקלף את החלק החום העליון ואז להשתמש , ואת הנרתיקניות , והאחלמיות , לבשל במים רותחים כחצי שעה לרוקן את המים ואז להשתמש לכל שימוש שהוא.
מנה קלאסית פשוטה וטעימה עם כל סוג של פטרייה היא כמובן ריזוטו טבעוני מגריסי פנינה!
מרכיבים: ( עבור 3-4 מנות)
סלסלת פטריות יער
2 שיני שום גדולות כתושות
1 בצל או כרישה חתוכה לטבעות
300 גרם גריסי פנינה
2 כוסות ציר מרק ירקות ( אם אין אז מים חמים יעשו תעבודה)
1/2 כוס יין לבן (לא חובה, אפשר במקום עוד מים)
1/2 כוס שבבי שמרי בירה + 1 כוס מים חמים
150 גרם אגוזי מלך
שמן כמהין (אופציונאלי)
בצל ירוק חתוך
מלח פלפל שחור גרוס על פי טעם
שלבי הכנה:
מתחילים בלטגן על מחבת בינונית את הבצל / כרישה ומוסיפים בהדרגה את הפטריות קצוצות דק , מלח ופלפל . בסיר נוסף מתחילים לבשל את גריסי הפנינה עם ציר מרק הירקות / מים רותחים , לאחר כ10 דקות של בישול מוסיפים את נוזלי היין ונותנים לגריסים להתבשל ולנוזלים להיספג , בשלב הזה אפשר להוסיף את הבצל והפטריות אל תוך הריזוטו המתהווה , וממשיכים לבשל עוד כ30 דקות , עד שהנוזלים נעלמים כמעט לחלוטין , ב5 דקות האחרונות של הבישול מוסיפים אגוזי מלך טחונים/ שבורים דק , שמן כמהין כ1-2 כפיות , ושמרי בירה שיתנו מרקם פרמז'ני , ממשיכים לערבב ומורידים מהאש ! מגישים עם בצל ירוק חתוך מעל ואגוז מוסקט טחון ( אופציונאלי )